Titre : |
Chemical and sensory analysis of a silicone emulsion |
Type de document : |
texte imprimé |
Auteurs : |
Luciano Vera, Auteur ; Rita Domingues, Auteur ; Carmen Villatoro, Auteur ; Eloy Companion, Auteur |
Année de publication : |
2017 |
Article en page(s) : |
p. 32-34 |
Note générale : |
Bibliogr. |
Langues : |
Anglais (eng) |
Catégories : |
Analyse sensorielle Chimie analytique Chromatographie en phase gazeuse Polymères en émulsion SiliconesLes silicones, ou polysiloxanes, sont des composés inorganiques formés d'une chaine silicium-oxygène (...-Si-O-Si-O-Si-O-...) sur laquelle des groupes se fixent, sur les atomes de silicium. Certains groupes organiques peuvent être utilisés pour relier entre elles plusieurs de ces chaines (...-Si-O-...). Le type le plus courant est le poly(diméthylsiloxane) linéaire ou PDMS. Le second groupe en importance de matériaux en silicone est celui des résines de silicone, formées par des oligosiloxanes ramifiés ou en forme de cage (wiki).
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Index. décimale : |
668.5 Parfums et cosmétiques |
Résumé : |
By using the analytical technique of GC-Sniffing-ToFMS it has been possible to find differences in sensory and chemical terms in two samples of silicone emulsions, one of them adulterated. The information obtained will narrow the search to only to a subset of odours that might be responsible for the sensory defect of the adulterated sample. |
Note de contenu : |
- FIGURES : 1. a) Each type of silicone emulsion (reference and adulterated) samples, b) emulsion sample depositedin the microchambers - 2. GC-Sniffing analysis configuration. In a standalone run, the flow of VOCs is chromatographically separated during the analysis and each individual compound in then directed towards the rose of an assessor - 3. GC-Sniffing analysis procedure of one sample - 4. Illustrative image of a panellist performance during a GC-sniffing analysis - 5. Odour profile representation of both silicone samples, based on sensory odour descriptors and evaluation differences
- TABLES : 1. Scale values used to describe the perceived odours - 2. Some descriptors found in emulsion samples with corresponding chemical identification |
En ligne : |
https://drive.google.com/file/d/1tOg3hSUH8PZJACq6LOFi5yo7lASMTMgJ/view?usp=drive [...] |
Format de la ressource électronique : |
Pdf |
Permalink : |
https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=28333 |
in PERSONAL CARE EUROPE > Vol. 11, N° 2 (04/2017) . - p. 32-34