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Applying the Taguchi method to examine the optimal parameters of cotton fabric dyeing by biodegradable surfactant / Chung-Feng Jeffery Kuo in COLORATION TECHNOLOGY, Vol. 129, N° 4 (08/2013)
[article]
Titre : Applying the Taguchi method to examine the optimal parameters of cotton fabric dyeing by biodegradable surfactant Type de document : texte imprimé Auteurs : Chung-Feng Jeffery Kuo, Auteur ; Min-Yan Dong, Auteur ; Wei-Lun Lan, Auteur Année de publication : 2013 Article en page(s) : p. 279–283 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Biosurfactants
CotonLe coton est une fibre végétale qui entoure les graines des cotonniers "véritables"(Gossypium sp.), un arbuste de la famille des Malvacées. Cette fibre est généralement transformée en fil qui est tissé pour fabriquer des tissus. Le coton est la plus importante des fibres naturelles produites dans le monde. Depuis le XIXe siècle, il constitue, grâce aux progrès de l'industrialisation et de l'agronomie, la première fibre textile du monde (près de la moitié de la consommation mondiale de fibres textiles).
Surfactants -- Biodégradation
Taguchi, Méthodes de (Contrôle de qualité)
Teinture -- Fibres textilesIndex. décimale : 667.3 Teinture et impression des tissus Résumé : Wastewater from the cotton fabric dyeing process causes high levels of environmental pollution. In order to address this problem, this study used a series of biodegradable surfactants in cotton fabric dyeing and applied the Taguchi method to analyse the optimal parameters of cotton fabric dyeing by such surfactants. The test parameters included the hydrophobic group chain length of the surfactant, and surfactant concentration and the processing time. This study calculated the signal-to-noise ratio of the experimental results by the-larger-the-better characteristic and applied analysis of variance to discuss its impact on the dyeing results. The results confirmed that the most important influential factor is processing time, followed by surfactant concentration. Moreover, the addition of surfactant could promote a dyeing effect during processing. DOI : 10.1111/cote.12041 En ligne : http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cote.12041/pdf Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=19040
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