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JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) / Union internationale des sociétés de techniciens et chimistes des industries du cuir . Vol. 106, N° 6Mention de date : 11-12/2022Paru le : 16/12/2022 |
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[article]
Titre : Investigation of the antioxidising potential of plectranthus barbatus leaf extract against formation of hazardous chrome VI in leather Type de document : texte imprimé Auteurs : D. K. Obiero, Auteur ; J. N. Ombui, Auteur ; J. M. Mbaria, Auteur ; A. Yenesew, Auteur ; Arthur Onyuka, Auteur Année de publication : 2022 Article en page(s) : p. 241-245 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Antioxydants
Antiradicalaire
Cuir -- Teneur en chrome hexavalent
Extraits de plantes
Hydrolyse
Phénoliques, AcidesUn acide-phénol (ou acide phénolique) est un composé organique possédant au moins une fonction carboxylique et un hydroxyle phénolique. La pratique courante en phytochimie consiste à réserver ce terme aux dérivés de l’acide benzoïque et de l’acide cinnamique.
Les acides hydroxybenzoïques dérivent par hydroxylation de l’acide benzoïque avec une structure de base de type C6-C1. Ces hydroxyles phénoliques OH peuvent ensuite être méthylés.
Exemples : l'acide gallique, élément constitutif des tanins hydroxylables et l'acide vanillique dont l'aldéhyde, la vanilline, est bien connue comme l'arôme naturel de vanille.
Les dérivés de l'acide cinnamique, les acides hydroxycinnamiques ont une structure de base de type C6-C3. Ils appartiennent à la grande famille des phénylpropanoïdes. Les hydroxyles phénoliques OH de ces dérivés peuvent aussi être méthylés (-O-CH3).
Exemples : l'acide paracoumarique, dont les lactones, les coumarines, sont largement distribuées dans tout le règne végétal, l'acide caféique, très large représentation chez les végétaux, souvent sous forme de l'acide chlorogénique (ester avec l'acide quinique), comme dans le grain de café, la pomme ou sous forme d'acide 1,3-dicaféylquinique (cynarine) dans l'artichaut et d'acide rosmarinique dans le romarin et le thé de Java (orthosiphon), l'acide férulique et l'acide sinapique.
Dans les plantes, ces acides-phénols sont souvent sous forme d'esters d'alcools aliphatiques ou d'esters de l'acide quinique, de l'acide rosmarinique ou de glycosides.
Prétannage
Radicaux libres (chimie)
Retannage
TaninsIndex. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : Chrome VI (Cr6+) is a hazardous form of chrome that poses a grave danger to unsuspecting users of leather products. Phenolic acids in organic tanning materials have been known to reduce such free radicals into their stable less harmful states which in this case is chrome III (Cr3+). This study was carried out to investigate the potential of Plectranthus barbatus leaf extract in blocking the oxidation of trivalent chrome to the hexavalent species in leather through pretanning and retanning formulations. Preliminary tests were carried out to determine the Total Phenolic Content (TPC) of the leaf extract followed by analysis of the respective free radical scavenging activity. The level of Cr6+ in respective tanned samples was determined and compared with values of samples from chrome solo tannage. An average TPC (mgGAE/g) was 22.84 and 28.18 with ES50 values of 180µg/ml and 160µg/ml respectively for aqueous and methanolic leaf extracts. Artificially aged leathers posted average Cr6+ concentrations of 0.4mg/kg and 0.7mg/kg for pretanned and retanned samples respectively as compared to 18.5mg/kg in wet-blue leather. The results showed that Plectranthus barbatus leaf extract potentially minimised the formation of Cr6+ in leather products.
Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Total phenolic content - Free radical scavenging activity - Pretanning and retanning process - Ageing and determination of chrome IV in experimental leathers
- RESULTS AND DISCUSSION : Total phenolic content and radical scavenging activity - Estimation of Cr(VI) content in tanned experimental leather
- Table 1 : Results for FeCl3 and Folin-Ciocalteu tests and average Total Phenolic Content (mgGAE/g) of Plectranthus barbatus leaf extract
- Table 2 : Results for free radical scavenging activity of Plectranthus barbatus leaf extract
- Table 3 : Average Cr(VI) (mg/kg) content in experimental leathersEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1z746iKqA-JUpChpJJkVq5ZK6qWfnATVs/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=38515
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 106, N° 6 (11-12/2022) . - p. 241-245[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 23756 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Preparation of maleic acid modified peanut shell adsorbent and its adsorption performance for Cr(VI) / Zeng Chunhui in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 106, N° 6 (11-12/2022)
[article]
Titre : Preparation of maleic acid modified peanut shell adsorbent and its adsorption performance for Cr(VI) Type de document : texte imprimé Auteurs : Zeng Chunhui, Auteur ; Zhang Ye, Auteur ; Feng Hanjun, Auteur ; Qi Lu, Auteur Année de publication : 2022 Article en page(s) : p. 246-251 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Absorbants et adsorbants
Caractérisation
Chrome hexavalent
Coque d'arachideIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Peanut shell adsorbents prepared by microwave pretreatment and maleic acid modification technology, were used to study the adsorption properties for Cr(VI). Meanwhile, structural characterisation, optimisation of adsorption conditions, isotherm adsorption and adsorption kinetics were critically investigated through experiments and detection techniques. XRD analysis showed that the crystallinity of peanut shells decreased significantly after microwave pretreatment. FTIR analysis testified that carboxyl groups and ester groups were successfully introduced into the structure of maleic acid modified peanut shells (MMPS). The results of orthogonal test and single factor experiments indicated that pH value had the greatest effect on Cr(VI) adsorption process. Moreover, the Cr(VI) adsorption rate (CrAR) reached the maximum value of 99.3 % under the optimal condition (MMPS dosage: 6g, adsorption time: 45 minutes, pH3, adsorption temperature: 80°C, Cr(VI) initial concentration: 30mg/L), which was much higher than that of unmodified peanut shells. The adsorption behaviour conformed to quasi-second-order kinetic equation and Langmuir isothermal adsorption model, and the adsorption was dominated by monolayer. Note de contenu : - EXPERIMENTAL PROCEDURES : Raw materials and instruments - Pretreatement of peanut shells - Preparation of maleic acid modified peanut shell (MMPS) adsorbent - Adsorption tests of Cr(VI) by MMPS - Adsorption kinetics test - Isothermal adsorption test - Characterisation
- RESULTS AND DISCUSSION : XRD analysis - FTIR analysis - Orthogonal experiment results - Influence of pH on Cr(VI) adsorption - Adsorption kinetic model and analysis - Isothermal adsorption model and analysis
- Table 1 : Results and analysis processing of orthogonal experiments
- Table 2 : Kinetic parameters for the adsorption of MMPS on CR(VI)
- Table 3 : Adsorption isothermal parameters of Langmuir and Freundlich modelsEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1SjwOX76ma1rIRt9NGce2YIYwaFI6iJGB/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=38516
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 106, N° 6 (11-12/2022) . - p. 246-251[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 23756 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Microscopic analysis of the tensile properties of cattle collagen / Zhong Anhua in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 106, N° 6 (11-12/2022)
[article]
Titre : Microscopic analysis of the tensile properties of cattle collagen Type de document : texte imprimé Auteurs : Zhong Anhua, Auteur ; Huang Zhuo, Auteur ; Fang Songchun, Auteur ; Jinlong Zhao, Auteur Année de publication : 2022 Article en page(s) : p. 252-254 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Cuirs et peaux -- Propriétés mécaniques
Cuirs et peaux de bovins
Elasticité
Essais dynamiques
Microscopie
Traction (mécanique)Index. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : The tensile property of cattle leather is an important mechanical property. To study the mechanical properties of cattle leather for clothing, the stretching process of 1CGD was simulated by steered molecular dynamics (SMD). The experiment was set up with 5 temperatures and 5 stretching rates. The stress-strain curves of collagen and Young's modulus of the collagen were obtained during the whole process. The results revealed a significant effect of temperature and stretching rate on the stress-strain curve of collagen. When the temperature is constant, the stress-strain curve decreases with the increase of tensile rate, and the stress-strain curve has three forms: viscoelasticity, upward extension and linear change. The higher temperature, the lower Young's modulus. The higher stretching rate, the lower Young's modulus. Note de contenu : - Research theory
- Experimental procedures
- Results and discussion : Conformation change - Analysis of stress-strain - Analysis of Young's modulusEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1g91amVFE_mgAfr6EE8QU1WbfIJNc3HGw/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=38517
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 23756 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Identification of gram-positive haloversatile bacteria in soak liquor samples and observation of their damage to sheepskin by scanning electron microscopy / Ozlem Ozbay in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 106, N° 6 (11-12/2022)
[article]
Titre : Identification of gram-positive haloversatile bacteria in soak liquor samples and observation of their damage to sheepskin by scanning electron microscopy Type de document : texte imprimé Auteurs : Ozlem Ozbay, Auteur ; Pinar Caglayan, Auteur Année de publication : 2022 Article en page(s) : p. 255-263 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Bactéries -- Identification
Bactéries haloversatiles
Bains de trempe -- Analyse
Cuirs et peaux -- Détérioration
Cuirs et peaux de moutons
EnzymesUne enzyme est une protéine dotée de propriétés catalytiques. Pratiquement toutes les biomolécules capables de catalyser des réactions chimiques dans les cellules sont des enzymes ; certaines biomolécules catalytiques sont cependant constituées d'ARN et sont donc distinctes des enzymes : ce sont les ribozymes.
Une enzyme agit en abaissant l'énergie d'activation d'une réaction chimique, ce qui accroît la vitesse de réaction. L'enzyme n'est pas modifiée au cours de la réaction. Les molécules initiales sont les substrats de l'enzyme, et les molécules formées à partir de ces substrats sont les produits de la réaction. Presque tous les processus métaboliques de la cellule ont besoin d'enzymes pour se dérouler à une vitesse suffisante pour maintenir la vie. Les enzymes catalysent plus de 5 000 réactions chimiques différentes2. L'ensemble des enzymes d'une cellule détermine les voies métaboliques qui peuvent avoir lieu dans cette cellule. L'étude des enzymes est appelée enzymologie.
Les enzymes permettent à des réactions de se produire des millions de fois plus vite qu'en leur absence. Un exemple extrême est l'orotidine-5'-phosphate décarboxylase, qui catalyse en quelques millisecondes une réaction qui prendrait, en son absence, plusieurs millions d'années3,4. Comme tous les catalyseurs, les enzymes ne sont pas modifiées au cours des réactions qu'elles catalysent, et ne modifient pas l'équilibre chimique entre substrats et produits. Les enzymes diffèrent en revanche de la plupart des autres types de catalyseurs par leur très grande spécificité. Cette spécificité découle de leur structure tridimensionnelle. De plus, l'activité d'une enzyme est modulée par diverses autres molécules : un inhibiteur enzymatique est une molécule qui ralentit l'activité d'une enzyme, tandis qu'un activateur de cette enzyme l'accélère ; de nombreux médicaments et poisons sont des inhibiteurs enzymatiques. Par ailleurs, l'activité d'une enzyme décroît rapidement en dehors de sa température et de son pH optimums.
Liqueurs de tannage
Microscopie électronique à balayageIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : In the leather industry, the salting process is applied to raw hides in order to prevent microbial activity. Salted hides and skins are then soaked to re-absorb the water lost during salting and also to clean the salted hides and skins. Due to the organic load, salt and faeces present in the soak liquor, the soak liquor provides a suitable environment for the growth of bacteria. Bacteria that develop on the hide/skin may cause significant damage to these hides and skins. Therefore, the aims of the present study were to examine the pH values and salt saturation of the soak liquor samples, to detect the total counts of haloversatile bacteria, total counts of proteolytic haloversatile bacteria and total counts of lipolytic haloversatile bacteria in the soak liquor samples.
Enzyme (amylase, caseinase, lipase, xylanase, cellulase, protease, DNase, pullulanase, urease, oxidase, or catalase) producing haloversatile bacteria were also isolated from these samples and they were identified with 16S rRNA gene sequence analysis. Their metabolic activities such as utilisation of different amino acid and carbon sources were tested. In addition, the damage caused to the skin structure by enzyme-producing haloversatile bacteria were examined using scanning electron microscope. The pH values and salt saturation of the samples were found as 8.80-9.30 and 3.5%- 5.5%, respectively.
The total counts of haloversatile bacteria, proteolytic, and lipolytic haloversatile bacteria were respectively detected as 3.8 x 104-1.6 x 106CFU/mL, 1.2 x 104-5.8 x 105CFU/mL, and 6.3 x 104-4.6 x 105CFU/mL. Six haloversatile bacteria were isolated from the samples belonging to five different species such as Terribacillus halophilus, Brevibacterium luteolum, Bacillus australimaris, Bacillus siamensis, and Bacillus mojavensis. Various enzymes such as protease (83%), lipase (83%), caseinase (67%), amylase (50%), cellulase (17%) were produced by the isolates, on the other hand, none were xylanase, DNase, pullulanase and urease positive.
Different sugar sources [lactose (100%), D-(+)-dextrose (100%), myo-inositol (100%), D-(+)- cellobiose (100%), adonitol (100%), D-(-)-salicin (100%), dulcitol (100%), D-mannose (100%), xylitol (83%), L-(+)-arabinose (83%), D-mannitol (67%), D-(-)-fructose (67%), D-(+)-trehalose (67%), D-(-)- ribose (50%), D-(+)-melezitose (33%) and sucrose (17%)] and different amino acid sources [L-serine (100%), L-glutamic acid (67%), DL-phenylalanine (67%), trans-4-hydroxy-L-proline (67%), L-proline (67%), glycine (50%), L-ornithine (50%), L-aspartic acid (33%), L- phenylalanine (33%), L-arginine (17%), L-histidine (17%), L-lysine (17%), L-threonine (17%)] were utilised by the isolates. D-sorbitol, D-(+)-galactose, maltose, D-(+)-xylose and D-(+)-melibiose, L-isoleucine, L-cystine, L-alanine, leucine, L-methionine, L-tyrosine and L-valine were not used.Note de contenu : - EXPERIMENTAL PROCEDURES : Soak liquor samples - Determination of temperature, pH and salinity values - Determination of total counts of haloversatile
- DETERMINATION OF TOTAL COUNTS OF PROTEOLYTIC AND LIPOLYTIC HALOVERSATILE BACTERIA : Isolation of haloversatile bacteria - Determination of enzymatic activities of haloversatile bacteria - Utilisation of different amino acids and different sugars by haloversatile bacteria - 16S rRNA Sequences of DNA belonging to the haloversatile isolates - Nucleotide accession number - Examining the effects of pH, salt and temperature on haloversatile bacterial growth - Investigation of cell morphology an dpigmentation of haloversatile bacteria - Sheepskin curing process and storage - Preparation of sheepskin samples for examination under scanning electron microscopeEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1pv1NXv_AA0sblUQelr9lGmsalSpOCx7c/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=38518
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 106, N° 6 (11-12/2022) . - p. 255-263[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 23756 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Adding value to sheep leather via coating with green synthesised zinc oxide nanoparticles approaches for advanced leather products / M. A. Habib in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 106, N° 6 (11-12/2022)
[article]
Titre : Adding value to sheep leather via coating with green synthesised zinc oxide nanoparticles approaches for advanced leather products Type de document : texte imprimé Auteurs : M. A. Habib, Auteur ; Neha Mulchandani, Auteur Année de publication : 2022 Article en page(s) : p. 264-270 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Allongement à la rupture
Caractérisation
Cuirs et peaux -- Analyse
Cuirs et peaux -- Propriétés mécaniques
Cuirs et peaux de moutons
Nanoparticules
Oxyde de zinc
Traction (mécanique)Index. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Natural leather is the oldest fibre which has been used by man since early times. In recent times, interest has increased in introducing smart properties to natural leather, giving it practical and economic importance. Recently, finishing, the purpose of which is to produce different leather types to meet consumer requirements has become focused on giving the leather properties that make it an advanced material with smart applications. The aim of this work is to produce superior quality leather that would upgrade its value in performance via nano metal oxide treatment. This aim has been followed by synthesising zinc oxide nanoparticles via green chemistry which is then loaded into sheep leather. The structural and morphological properties of the synthesised zinc oxide nanoparticles have been investigated by SEM and XRD. The SEM, EDX, infrared spectroscopy (FTIR) study, and tensile properties determination were undertaken, to see if any significant structural or chemical differences could be detected between ʻuntreatedʼ and ʻtreatedʼ leather. From the various analyses, it was ascertained that the nanoparticles were successfully deposited on the leather surface. The study thus provides an eco-friendly method for zinc oxide nanoparticle synthesis which can then be utilised for finishing sheep leather for creating functional properties. Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Materials - Methods - Incorporation of zinc oxide nanoparticles onto the leather surface - Leather characterisation
- RESULTS : X-ray diffraction spectroscopy (XRD) analysis of zinc oxide nanoparticles - Scanning electron microscopy (SEM) analysis and EDX analysis - Fourier transform infrafred spectroscopy (FTIR) analysis - Tensile strength and elongation at break measurements
- Table 1 : The functional groups in leatherEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1MtOaZZGQq5HajPmRh9kzeIO8XijBc0qR/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=38519
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 106, N° 6 (11-12/2022) . - p. 264-270[article]Réservation
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Exemplaires (1)
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 23756 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible
Exemplaires (1)
Code-barres | Cote | Support | Localisation | Section | Disponibilité |
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