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Cleaner processing of leather and its wastes / James Kanagaraj / Saarbrücken [Germany] : Lambert Academic Publishing (2010)
Titre : Cleaner processing of leather and its wastes : Advantages of producing cleaner leather and environment in leather industry Type de document : texte imprimé Auteurs : James Kanagaraj, Auteur Editeur : Saarbrücken [Germany] : Lambert Academic Publishing Année de publication : 2010 Importance : 86 p. Présentation : ill. Format : 22 cm ISBN/ISSN/EAN : 978-3-8433-7860-4 Prix : 49 E Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Chimie analytique
Colorimétrie
Cuirs et peaux -- Analyse
Cuirs et peaux -- Déchets
Cuirs et peaux -- Déchets -- Recyclage
Cuirs et peaux -- Industrie -- Aspect de l'environnement
Cuirs et peaux -- Propriétés organoleptiques
Cuirs et peaux -- Propriétés physiques
Eaux usées -- Analyse
EnzymesUne enzyme est une protéine dotée de propriétés catalytiques. Pratiquement toutes les biomolécules capables de catalyser des réactions chimiques dans les cellules sont des enzymes ; certaines biomolécules catalytiques sont cependant constituées d'ARN et sont donc distinctes des enzymes : ce sont les ribozymes.
Une enzyme agit en abaissant l'énergie d'activation d'une réaction chimique, ce qui accroît la vitesse de réaction. L'enzyme n'est pas modifiée au cours de la réaction. Les molécules initiales sont les substrats de l'enzyme, et les molécules formées à partir de ces substrats sont les produits de la réaction. Presque tous les processus métaboliques de la cellule ont besoin d'enzymes pour se dérouler à une vitesse suffisante pour maintenir la vie. Les enzymes catalysent plus de 5 000 réactions chimiques différentes2. L'ensemble des enzymes d'une cellule détermine les voies métaboliques qui peuvent avoir lieu dans cette cellule. L'étude des enzymes est appelée enzymologie.
Les enzymes permettent à des réactions de se produire des millions de fois plus vite qu'en leur absence. Un exemple extrême est l'orotidine-5'-phosphate décarboxylase, qui catalyse en quelques millisecondes une réaction qui prendrait, en son absence, plusieurs millions d'années3,4. Comme tous les catalyseurs, les enzymes ne sont pas modifiées au cours des réactions qu'elles catalysent, et ne modifient pas l'équilibre chimique entre substrats et produits. Les enzymes diffèrent en revanche de la plupart des autres types de catalyseurs par leur très grande spécificité. Cette spécificité découle de leur structure tridimensionnelle. De plus, l'activité d'une enzyme est modulée par diverses autres molécules : un inhibiteur enzymatique est une molécule qui ralentit l'activité d'une enzyme, tandis qu'un activateur de cette enzyme l'accélère ; de nombreux médicaments et poisons sont des inhibiteurs enzymatiques. Par ailleurs, l'activité d'une enzyme décroît rapidement en dehors de sa température et de son pH optimums.
Tannage
Travail de rivière (cuir)Index. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Leather Processing deals with various unit operation and unit processes. Varieties of chemicals are used to process the raw skin into leather and these chemicals cause pollution problems in the resulting effluent. The leather industries are forced to adopt cleaner technological options to prevent the pollution problems. Enzyme based technologies are viable, eco-friendly and form alternative to the existing technologies. Similarly the solid waste generated in the leather processing operation also generates pollution problem and its utilization or conversion into useful end product is imperative for the cleaner environment. The solid wastes such as raw trimmings, fleshings, chrome shavings, buffing dusts and keratin wastes are converted into useful end product by means of enzymatic/chemical treatment. Thus the aim of the work is to highlight the cleaner technological options for leather and its wastes for various benefiters such as tanners, Poultry feed food industries, fertilizer industries and leather chemical industries. Note de contenu : - Cleaner leather processing by using enzymes : A review - Enzymes in leather processing - Depilation - The other unhairing systems - Bating - Degreasing - Enzyme in post tanning process - Conclusion
- Solid wastes generation in the leather industry and its utilization for cleaner environment - A Review - 11. Types of pollution associated with leather industry - 12. Skin collagen and solid wastes - Skin Collagen - Solid wastes - Keratin wastes - Fleshing wastes - Chrome shaving wastes - Conclusion
- Enzymatic hydrolysis of hair, fleshing and chrome shaving wastes of leather industry - Experimental - Methods - Isolation of organism - Primary inoculum - Secondary inoculum - Biochemical tests - Selective screening for protease activity on skimmed milk agar plates - Production of enzyme - Purification of enzyme - Enzyme assay - Thermal activity of the enzyme - pH profile of the enzyme - Collection of hair, limed fleshings, chrome shavings and hydrolysis by using enzyme - Estimation of protein, fat, amino nitrogen - Results and discussion - Conclusion
- Utilization of fleshing wastes of tanning industry for the production of useful bio tanning - Experimental - Preparation of CA - Amino acid composition of fleshing and tanning agent by high - Pressure Liquid Chromatography (HPLC) - Use of CA in chrome tanning - Use of CA in Vegetable Tanning - Stratigraphic Chrome Distribution analaysis - Determination of percentage of tannin - Estimation of aldehyde - Shrinkage temperature of leather - 1H NMR spectra with water suppression using Watergate sequence - FT-IR studies - Emission factors in tanning process - Color measurement studies - Physical strength properties of leather - Results and discussion - Conclusion
- High exhaust tanning systems using a bio-tannin: Cleaner leather - processing - Experimental - Reagents required for the estimation of % exhaustion of vegetable tannin in the spent liquor - Methods - Preparation of CA - Selection of raw material - Preparation of pickled pelt - Use of CA in chrome tanning - Use of CA in rechroming - Use of CA in vegetable tanning - Determination of percentage of tannin - Estimation of aldehyde - Emission factors in tanning process - Color measurement studies - Organoleptic properties of leather - Physical strength properties of leather - Results and Discussion - ConclusionPermalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=36811 Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 23150 675 KAN Monographie Bibliothèque principale Documentaires Disponible Effect of enzymatic treatment in leather manufacture at different processing stage / Gladstone Christopher Jayakumar in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXVII, N° 12 (12/2022)
[article]
Titre : Effect of enzymatic treatment in leather manufacture at different processing stage Type de document : texte imprimé Auteurs : Gladstone Christopher Jayakumar, Auteur ; V. Karthik, Auteur ; S. Jeyas Kandhan, Auteur ; James Kanagaraj, Auteur Année de publication : 2022 Article en page(s) : p. 534-541 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Analyse quantitative (chimie)
Catalyse enzymatique
Croûte (cuir)On entend par "cuir en croûte" des cuirs ayant subi les opérations jusqu'au tannage, à l'exclusion de toute opération de corroyage ou de finissage, mais qui, par opposition aux wet-blue ont été séchés.
Essais (technologie)
Hydroxyproline
Microscopie
PapaïneLa papaïne est une protéase à cystéine qui catalyse le clivage des liaisons peptidiques avec une spécificité assez faible, mais toutefois une préférence pour l'hydrolyse des sites ayant un résidu d'acide aminé portant une grande chaîne latérale hydrophobe en position P2 et pas de résidu de valine en position P1'. On trouve cette enzyme dans le latex de la papaye (Carica papaya). Elle est l'exemple-type de la famille des papaïnes dite famille C1, dont d'autres enzymes se retrouvent dans l'ananas et de très nombreux végétaux. (Wikipedia)
PepsineLa pepsine est une endoprotéase digestive du suc gastrique. Son N° EC est EC 3.4.23.1.La pepsine est une enzyme du règne animal découverte par le docteur Beaumont en 1833.
La pepsine dégrade les protéines du bol alimentaire en hydrolysant les liaisons peptidiques avant les acides aminés aromatiques.
Le pH optimum d'action de la pepsine se situe entre 1,8 et 4,4.
Elle est composée en majorité d'acide aspartique et d'acide glutamique.
Elle est synthétisée sous forme de pepsinogène par les cellules principales de l'estomac (proenzyme = zymogène inactive) puis stockée dans les vésicules enzymatiques des cellules principales, d'où elle est excrétée au moment de la digestion. (Wikipedia)
Post-tannage
Topologie
TrypsineLa trypsine (EC 3.4.21.4) est une enzyme digestive du suc pancréatique qui a pour rôle de digérer les protéines.
Elle est synthétisée par le pancréas sous forme de trypsinogène (proenzyme inactive), puis stockée dans les vésicules enzymatiques des cellules acineuses d'où elle est excrétée au moment de la digestion. L'activation du trypsinogène en trypsine est le résultat de l'hydrolyse d'un propeptide sous l'action de l'entérokinase ou par un effet d'autoactivation de la trypsine par elle-même. La cholecystokinine-pancréozymine active la sécrétion des enzymes (donc de la trypsine) dans le suc pancréatique.
La trypsine est une endoprotéase qui hydrolyse les liaisons peptidiques dans lesquelles un acide aminé basique (Lys-|-Xaa ou Arg-|-Xaa) engage sa fonction acide (sauf dans le cas où l'acide aminé suivant (schématisé ici par "Xaa") est une Proline). Elle coupe en C-terminal de ces acides aminés. En d'autres mots, elle transforme les chaînes polypeptides en chaînes protéiques plus courtes pour permettre la digestion. Efficace à pH 7,5 - 8,5, elle est inactivée et digérée en quelques heures à pH neutre (=7) dans l'intestin.
La trypsine participe à l'activation d'autres enzymes comme l'alpha-chymotrypsine par coupure hydrolytique de la chaîne polypeptidique du chymotrypsinogène.
Cette enzyme sert également lors de la 2e semaine du développement embryonnaire humain. Elle est sécrétée par le trophoblaste afin de digérer la zone pellucide entourant le blastocyste. Ce phénomène s'appelle l'éclosion.Index. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : The use of cleaner leather processing technologies is of great interest today due to the global trends favoring environmentally friendly manufacturing. Modernization and implementation of new technologies, like enzyme-driven catalysis instead of conventional inorganic catalysis, can improve the quality and reduce the cost of leather manufacturing while making the leather more environmentally sustainable. The use of enzymes in pre-tanning operations is a well-known technology. However, a holistic view of the effect of enzymes at various stages of leather processing is limited. We attempt to bridge this gap by studying the influence of enzymes on the characteristics of crust leather at multiple locations of leather processing. Trypsin was used to assess the enzymatic action on delimed pelts, while pepsin was used to evaluate the impact of enzyme treatment on a pickled pelt that was later chrome tanned.
Similarly, papain was used to study enzymatic activity on neutralized, chrome-tanned leather. The selection of enzymes for three different materials was guided by the optimal activity behavior of the enzymes. It is observed that the physical strength characteristics of the enzyme-treated leathers show minor differences. Hence, this study aims to explore the unconventional application of enzymes at various stages of leather processing.Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : materials and chemicals - Physical testing of leather samples - Microscopic evaluation - Determination of hydroxyproline
- RESULTS AND DISCUSSION : Topological images of the enzyme treated crust leather - Physical characteristics of the crust leather - Grain crack properties - Hydroxyproline assay - Significance of enzymatic
- Table 1 : Process recipe for trypsin treatment
- Table 2 : Process recipe for papain treatment
- Table 3 : Process recipe for pepsin treatment
- Table 4 : Process recipe for post tanning
- Table 5 : Pepsin treated crust leather physical characteristics
- Table 6 : Trypsin treated crust leather physical characteristics
- Table 7 : apain treated crust leather physical characteristics
- Table 8 : Lastometer test for pepsin treated leather
- Table 9 : Lastometer test for trypsin treated leather
- Table 10 : Lastometer test for papain treated leather
- Table 11 : Hydroxyproline assay for liquor collected during leather processing treated with respective enzymesDOI : https://doi.org/10.34314/jalca.v117i12.6389 En ligne : https://drive.google.com/file/d/1iUUkc8nGDkCdaPilHIb5oELBT76l3xZO/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=38525
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CXVII, N° 12 (12/2022) . - p. 534-541[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 23774 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible High exhaust chrome tanning using fleshing hydrolysate / James Kanagaraj in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. XCVII, N° 6 (06/2002)
[article]
Titre : High exhaust chrome tanning using fleshing hydrolysate Type de document : texte imprimé Auteurs : James Kanagaraj, Auteur ; N. Samivelu, Auteur ; Md. Rafiuddin Ahmed, Auteur ; R. Jayakumar, Auteur Année de publication : 2002 Article en page(s) : p. 207-224 Note générale : bibliogr. Langues : Américain (ame) Index. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : Fleshing hydrolysate (FH) was prepared from limed fleshings by an alkali digestion method. The FH that was obtained was in the molecular weight range of 15,000 daltons. It was used as a chrome exhaustion aid in chrome tanning and rechroming processes. Various studies on treated cow sides such as percent exhaustion of chromium, shrinkage temperature, strength properties, and scanning electron micrograph studies were carried out in comparison with control samples. The results showed that chromium uptake of the leather was increased by 10 - 20% in the sides treated with FH and the physical properties were comparable to the control samples. En ligne : https://drive.google.com/file/d/1ZJbdSQp5eWgKRaNfZzxb9wStgbivdgfQ/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=4289
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. XCVII, N° 6 (06/2002) . - p. 207-224[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 001575 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible High exhaust tanning systems using a novel cross-linking agent (CA) / James Kanagaraj in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 90, N° 3 (05-06/2006)
[article]
Titre : High exhaust tanning systems using a novel cross-linking agent (CA) Type de document : texte imprimé Auteurs : James Kanagaraj, Auteur ; S. Sadulla, Auteur ; B. Prasada Rao, Auteur Année de publication : 2006 Article en page(s) : p. 127-130 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Acacia et constituants
AldéhydesUn aldéhyde est un composé organique, faisant partie de la famille des composés carbonylés, dont l'un des atomes de carbone primaire (relié au plus à 1 atome de carbone) de la chaîne carbonée porte un groupement carbonyle.
L'aldéhyde le plus simple est le formaldéhyde (ou méthanal), aussi appelé formol lorsqu'il est en solution aqueuse.
Un aldéhyde dérive formellement d'un alcool primaire (oxydation) dont le groupement hydroxyde -OH est en bout de chaîne et se forme suite à l'enlèvement de deux atomes H d'où le nom "alcool déshydrogéné" ou aldéhyde.
Colorimétrie
Croûte (cuir)On entend par "cuir en croûte" des cuirs ayant subi les opérations jusqu'au tannage, à l'exclusion de toute opération de corroyage ou de finissage, mais qui, par opposition aux wet-blue ont été séchés.
Cuirs et peaux -- Propriétés physiques
Enzymes protéolytiquesUne enzyme protéolytique est une enzyme capable de couper une protéine en plusieurs fragments ou peptides. La trypsine, la papaïne, la pepsine, la chymotrypsine, la plasmine, la subtilisine... sont capables de couper une protéine, chaque enzyme étant spécifique de certains sites particuliers de cette protéine. C'est ainsi, par exemple, qu'une immunoglobuline G est découpée par la papaïne en un fragment Fc et deux fragments Fab, comme l'a montré Porter en 1959.
Epuisement des tanins
Rechromage
Réticulants
Tannage au chrome
Tannage organique
Tannage végétal
Température de retraitIndex. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : Lime fleshings were hydrolysed with a proteolytic enzyme and further broken down to the amino acid level (as previously described) before preparing the corresponding aldehyde, which was then used as a cross-linking agent in tanning, in the study the product is labelled as CA.
In this study, the cross-linking agent prepared above was used as an exhaust aid in chrome tanning, rechroming and vegetable tanning to give improved tannin exhaustion. Using 2% cross-linking agent in chrome tanning improved chrome exhaustion from 67 ± 1.0% to 92 ± 1.5%; similarly, in vegetable tanning, the exhaustion of wattle extract increased from 86% to 93%.
Effluent value reductions were found together with improvements in shrinkage temperature, dyeing properties and physical strength. The chrome tanned crust leather and rechromed crust leathers were softer and tighter than control leathers.Note de contenu : - EXPERIMENTAL METHODS : Use of crosslinking agent (CA ) in chrome tanning - Use of CA in rechroming - Use of CA in vegetable tanning
- ANALYCAL PROCEDURES : Stratigraphic chrome distribution - Tannin determination
- Table 1 : Effect of CA on distribution and exhaustion of chrome in tanning and rechroming (% Cr2O3)
- Table 2 : Effect of CA on distribution and exhaustion of wattle extract in vegetable tanning
- Table 3 : Residual aldehyde in leather treated with 2% CA
- Table 4 : Shrinkage temperature for chrome tanned and rechromed leather
- Table 5 : Shrinkage temperature of vegetable tanned leather - 8% wattle +CA
- Table 6 : Emission factors in various tanning experiments (Kg/tonne hide)
- Table 7 : Colour measurements for chrome tanned crust leather
- Table 8 : Colour measurements for vegetable tanned crust leather - 8% Wattle + CA
- Table 9 : Colour difference value computed for the experimental chrome tanned crust leather (chrome tanned (BCS 8%) leather as control)
- Table 10 : Colour difference value computed for the experimental vegetable tanned crust leather (control 8%wattle extract leather)
- Table 11 : Physical propertiesEn ligne : https://drive.google.com/file/d/19WAya6EFn_iy75K66e0m2z--Tf_4KZqW/view?usp=share [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=39145
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 90, N° 3 (05-06/2006) . - p. 127-130[article]Exemplaires
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité aucun exemplaire Hight exhaust chrome tanning using novel copolymer for eco-friendly leather processing / James Kanagaraj in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CIII, N° 1 (01/2008)
[article]
Titre : Hight exhaust chrome tanning using novel copolymer for eco-friendly leather processing Type de document : texte imprimé Auteurs : James Kanagaraj, Auteur ; B. S. R. Reddy, Auteur ; Geetha Baskar, Auteur ; Sanjeev Gupta, Auteur Année de publication : 2008 Article en page(s) : p. 36 - 43 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Index. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : The novel nanoparticle dispersion (NPD) of a high molecular weight copolymer in aqueous medium was investigated for its application as an aid to chrome exhaustion. The copolymer chain is made up of two types of monomers, viz. an acrylic ester and an amino acid derivative. The copolymer was synthesized using microemulsion polymerization methods. The monomer from the amino acid derivative provides conditions for microemulsion polymerization reaction in aqueous medium and facilitates formation of NPD of the copolymer in water. The developed NPD exhibits narrow particle size distribution with particle size at 40nm. The NPD is a free flowing liquid with flow characteristics almost similar to water, as shown from its low relative viscosity of 1.08 at 25°C. The zeta potential of NPD at -32.9mV demonstrates anionic nature of the copolymer particle and this may be provided from amino acid derived monomer. The NPD was tested in chrome tanning as an exhaustion aid. The NPD was used in chrome tanning experiment in the pilot level scale and the exhaustion and leather properties were found. From elaborate investigations, it is demonstrated that NPD could perform as a high exhaust chrome aid to provide 94% exhaustion of chromium when used during chrome tanning operation. The effect of NPD on the physiochemical characteristics of leather is presented. En ligne : https://drive.google.com/file/d/1Jsw2q2a8-noWYzkjNDEcDa2ZG8hJdC4k/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=2583
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CIII, N° 1 (01/2008) . - p. 36 - 43[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 009033 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Interaction of aldehyde developed from amino acids of tannerry waste in a lower-vegetable tannage an eco-friendly approach - Part 2 / James Kanagaraj in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 89, N° 6 (11-12/2005)
PermalinkInteraction of aldehyde developed from amino acids of tannery waste in a lower - chrome tannage an eco-friendly approach / James Kanagaraj in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 89, N° 1 (01-02/2005)
PermalinkA new approach to less-salt preservation of raw skin/hide / James Kanagaraj in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. XCV, N° 10 (12/2000)
PermalinkPreservation of goatskin using tamarindus indica leaf extract - Green process approach / A. Tamil Selvi in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 99, N° 3 (05-06/2015)
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