Titre : |
Effect of neutral salt on pickling and tanning - A study based on assembly behaviour of collagen |
Type de document : |
texte imprimé |
Auteurs : |
Wei Xiangyi, Auteur ; Wenhua Zhang, Auteur ; Bi Shi, Auteur |
Année de publication : |
2014 |
Article en page(s) : |
p. 30-34 |
Note générale : |
Bibliogr. |
Langues : |
Anglais (eng) |
Catégories : |
Chlorure de sodium Le chlorure de sodium est un composé chimique de formule NaCl. On l'appelle plus communément sel de table ou de cuisine, ou tout simplement sel dans le langage courant. C'est le principal produit dissous dans l'eau de mer ; on l'appelle alors sel marin.
On l'obtient : dans des marais salants par évaporation de l'eau de mer, dans des mines, par extraction du sel gemme (halite) ou en le synthétisant lors de réactions à hautes températures entre du dichlore (Cl2) et du sodium métallique (Na).
Le chlorure de sodium est utilisé dans l'industrie chimique pour produire du chlore, de la soude caustique et de l’hydrogène. Décapage Tannage minéralTannage dans lequel interviennent différents minéraux. Le plus répandu est le tannage aux sels de chrome, mais aussi à l’aluminium
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Index. décimale : |
675 Technologie du cuir et de la fourrure |
Résumé : |
The roles of neutral salt in pickling and tanning processes were investigated by observing the assembly behaviours of collagen in the presences of NaCI and tanning agents. The results indicated that NaCI dehydrated collagen molecules and thus induced collagen to assemble into fibres. This fibre assembly led to the close approach of collagens into fibres and generated wide spaces between collagen fibres. Accordingly, the presence of NaCI could promote the penetration of tanning agents and favour the tanning reaction. Importantly, the dehydration and fibre-forming functions of NaCI resulted in a porous and orderly fibrous microstructure of collagens, which might contribute to the satisfactory mechanical and aesthetic properties of leathers. This underlying action mechanism of NaCI revealed in this research might be useful for us to optimize traditional pickling and tanning techniques and develop practical salt free or low-salt pickling and tanning techniques. |
Note de contenu : |
- EXPERIMENTAL METHODS : Preparation of type I collagen - The effect of NaCl concentration on collagen assembly structure observed by AFM - Sample preparation of NaCl-chrome-collagen interaction system - Sample preparation of NaCl- vegetable tannin-collagen interaction system
- RESULTS AND DISCUSSIONS : Effect of NaCl concentration on collagen assembly structure - Effect of NaCl on vegetable tannin-collagen interaction |
En ligne : |
https://drive.google.com/file/d/1ouBKaUrejM0La9aXTej459CA2lz85zF8/view?usp=drive [...] |
Format de la ressource électronique : |
Pdf |
Permalink : |
https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=21016 |
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 98, N° 1 (01-02/2014) . - p. 30-34