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Auteur Jin-Ling Song |
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Synthesis and properties of disodium mono-fatty alcohol citrate / Jin-Ling Song in TENSIDE, SURFACTANTS, DETERGENTS, Vol. 49, N° 2 (03-04/2012)
[article]
Titre : Synthesis and properties of disodium mono-fatty alcohol citrate Type de document : texte imprimé Auteurs : Jin-Ling Song, Auteur ; Xi-Quan Yang, Auteur ; Zhang-Cai Zhou, Auteur Année de publication : 2012 Article en page(s) : p. 167-170 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Anhydrides
Citrique, AcideL'acide citrique est un acide alpha hydroxylé de formule C6H8O7.
Il joue un rôle central dans le métabolisme de tous les organismes vivants et tient son nom de son origine; le citron.
L'acide citrique est biodégradable et n'est pas toxique pour l'homme ni pour l'environnement. Cependant, comme tout acide, il est irritant et peut provoquer des brûlures s'il entre en contact prolongé avec des muqueuses.
À pH physiologique, il est présent sous forme de sa base conjuguée, le citrate, qui est un chélateur de l'ion calcium dans le sang.
Concentration micellaire critique
Esterification
EstersIndex. décimale : 668.1 Agents tensioactifs : savons, détergents Résumé : The long reaction time and low conversion of the existing technologies in indirect synthesis of disodium mono-fatty alcohol citrate constrain their industrialized application. Here, we developed a new technology and synthesized a series of monoester of citric acid salts different carbon atoms in hydrophobic group. The structures of intermediate and products were defined by infrared spectra and hydrogen nuclear magnetic resonance spectra. Their physico-chemical properties were systematically studied for the first time, including equilibrium surface tension, wetting ability, emulsification stability and foaming behavior in aqueous solution. The results show that ifs the number of carbon atoms in the hydrophobic group increases, the critical micelle concentration (CMC) decreases, wetting ability weakens, the foaming volume in hard water increases and emulsification stability for liquid paraffin and bean oil increases, but opposite for oil acid. Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=13911
in TENSIDE, SURFACTANTS, DETERGENTS > Vol. 49, N° 2 (03-04/2012) . - p. 167-170[article]Réservation
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