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Peracetic acid bleaching of banana fibre: Process optimisation / S. N. Chattopadhyay in COLORATION TECHNOLOGY, Vol. 139, N° 6 (12/2023)
[article]
Titre : Peracetic acid bleaching of banana fibre: Process optimisation Type de document : texte imprimé Auteurs : S. N. Chattopadhyay, Auteur ; Kartick K. Samanta, Auteur ; L. Ammayappan, Auteur ; R. K. Ghosh, Auteur Année de publication : 2023 Article en page(s) : p. 678-688 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Agents de blanchiment
Bananier et constituants
Fibres végétales -- Propriétés chimiques
Fibres végétales -- Propriétés physiques
Peracétique, AcideL'acide peracétique ou acide peroxyacétique (formule chimique: C2H4O3) (ou PAA) est un acide et agent oxydant très puissant utilisé dans l'Industrie pharmaceutique et le domaine médical comme oxydant, biocide désinfectant ou "stérilisant à froid" de certains dispositifs médicaux5. Ses propriétés oxydantes sont connues depuis 1902.
Cette molécule est très soluble dans l'eau, l'alcool et l'éther.
Fabrication : Il est le plus souvent produit en faisant agir de l'anhydre mixte boroacétique sur du peroxyde d'hydrogène (eau oxygénée).
Dégradation : En condition normale, ce produit se dégrade en sous-produits non toxiques (acide acétique, oxygène et eau).
Efficacité comme biocide : Utilisé seul ou avec du chlore ou des formaldehydes, sous forme liquide8 ou gazeuse (vapeur d'acide peracétique), il tue la plupart des micro-organismes libres en libérant de l'oxygène avec production d'hypochlorite ou de radicaux hydroxyles. Il est le plus efficace des désinfectants du marché sur les bactéries Gram-positives et Gram-négatives (moins de 5 minutes à faibles concentrations sur des bactéries libres), sur Mycobacterium tuberculosis et sur les spores.Index. décimale : 667.3 Teinture et impression des tissus Résumé : Banana is an important commercially available natural fibre, suitable for making coarse yarns. It has also potential for making fine home and apparel textiles after requisite chemical intervention or blending with other fine fibres. For making such products, chemical processing, namely bleaching, coloration and finishing, play an important role. Bleaching of fibre is generally carried out in highly alkaline condition and at high temperature of 85°C using hydrogen peroxide to achieve whiteness index of > 70 with about 25% loss in tensile strength. To achieve a similar whiteness index, while addressing strength loss, a fibre friendly low-temperature low-alkali based peracetic acid (PAA) bleaching of banana fibre has been proposed in the present article. Important bleaching process parameters, namely PAA concentration (10–30 g/L), time (60–180 min) and temperature (60–80°C), have been varied for optimisation of the bleaching process. Banana fibre bleaching using PAA concentration of 20 g/L at 70°C for 2 h can produce fibre with whiteness index of > 70, which is suitable for subsequent coloration. The PAA bleached banana fibre can retain 84% of its bundle strength and 95.6% of its weight. Physical (strength, fineness), chemical (attenuated total reflectance Fourier-transform infrared [ATR-FTIR], energy dispersive X-ray spectroscopy [EDX]), optical (colour) and morphological (scanning electron microscopy [SEM]) properties of banana fibres before and after bleaching were evaluated to study the efficacy of the process. Note de contenu : - EXPERIMENTAL : Materials - Chemicals - Mild scouring and peracetic acid bleaching - Fibre properties evaluation - Fibre physical and chemical properties
- RESULTS AND DISCUSSION : Properties of banana fibre - Bleaching of fibre - Physical and chemical properties in optimised condition
- Table 1 : Properties of banana fibre in comparison to jute
- Table 2 : Process variable for peracetic acid (PAA) bleaching of banana fibre
- Table 3 : Properties of scoured and bleached banana fibre in optimised condition
- Table 4 : Atomic percentage in the banana fibres before and after peracetic acid (PAA) bleachingDOI : https://doi.org/10.1111/cote.12681 En ligne : https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/cote.12681 Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=40119
in COLORATION TECHNOLOGY > Vol. 139, N° 6 (12/2023) . - p. 678-688[article]Réservation
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