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JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) . Vol. CVIII, N° 4Mention de date : 04/2013Paru le : 10/04/2013 |
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[article]
Titre : Removal of calcium pelt during bating process : an effective approach for non-ammonia bating Type de document : texte imprimé Auteurs : Ya-Nan Wang, Auteur ; Yunhang Zeng, Auteur ; Xuepin Liao, Auteur ; Wenhua Zhang, Auteur ; Bi Shi, Auteur Année de publication : 2013 Article en page(s) : p. 120-127 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Calcium
Chélates
ConfitageLe confitage est une action biochimique effectuée au moyen de produits enzymatiques, qui a pour but de dégrader les fibres élastiques, contribuant ainsi à augmenter la souplesse du cuir. En outre, les enzymes complètent la dégradation des résidus épidermiques, donnant ainsi une fleur plus propre et plus lisse.
Enzymes pancréatiques
Sulfate d'ammonium
TrypsineLa trypsine (EC 3.4.21.4) est une enzyme digestive du suc pancréatique qui a pour rôle de digérer les protéines.
Elle est synthétisée par le pancréas sous forme de trypsinogène (proenzyme inactive), puis stockée dans les vésicules enzymatiques des cellules acineuses d'où elle est excrétée au moment de la digestion. L'activation du trypsinogène en trypsine est le résultat de l'hydrolyse d'un propeptide sous l'action de l'entérokinase ou par un effet d'autoactivation de la trypsine par elle-même. La cholecystokinine-pancréozymine active la sécrétion des enzymes (donc de la trypsine) dans le suc pancréatique.
La trypsine est une endoprotéase qui hydrolyse les liaisons peptidiques dans lesquelles un acide aminé basique (Lys-|-Xaa ou Arg-|-Xaa) engage sa fonction acide (sauf dans le cas où l'acide aminé suivant (schématisé ici par "Xaa") est une Proline). Elle coupe en C-terminal de ces acides aminés. En d'autres mots, elle transforme les chaînes polypeptides en chaînes protéiques plus courtes pour permettre la digestion. Efficace à pH 7,5 - 8,5, elle est inactivée et digérée en quelques heures à pH neutre (=7) dans l'intestin.
La trypsine participe à l'activation d'autres enzymes comme l'alpha-chymotrypsine par coupure hydrolytique de la chaîne polypeptidique du chymotrypsinogène.
Cette enzyme sert également lors de la 2e semaine du développement embryonnaire humain. Elle est sécrétée par le trophoblaste afin de digérer la zone pellucide entourant le blastocyste. Ce phénomène s'appelle l'éclosion.Index. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : Ammonium salts can improve the performance of bating by trypsin. But it is one of the main origins of ammonia nitrogen (NH3-N) in tannery wastewater. In this study, the action mechanism of ammonium sulfate (AS) on trypsin bating was investigated. It was found that the activity of trypsin was actually not influenced by AS (1~30 g/L) or pH variation caused by the addition of AS. In fact, the activity of trypsin was partially inhibited by calcium remained in pelts, particularly those concentrated in the grain layer. The main function of AS in bating is to remove calcium so as to maintain the proteolysis activity of trypsin. Based on these findings, several calcium chelating agents, including sodium hexametaphosphate and the composite of sodium citrate and citric acid, were employed in the trypsin bating process. The extents of calcium removal from pelts by using these chelating agents were higher than AS, and the bating performances were better in terms of protein and hydroxyproline contents in bating liquor. Note de contenu : EXPERIMENTAL : Materials - Trypsin activity - Bating trials - Analytical methods
- RESULTS AND DISCUSSION : Performance of bating wit AS - Investingation of the action mechanism of AS on bating - Non-ammonia bating using calcium chelating agentEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1iuEWEoGNujpN5zP-2HGn8xivdIA3lkCl/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=18087
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 14980 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Evaluation of hides, wet blue and leather using airborne ultrasonics / Cheng-Kung Liu in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CVIII, N° 4 (04/2013)
[article]
Titre : Evaluation of hides, wet blue and leather using airborne ultrasonics Type de document : texte imprimé Auteurs : Cheng-Kung Liu, Auteur ; Nicholas P. Latona, Auteur ; Seung-Chul Yoon, Auteur Année de publication : 2013 Article en page(s) : p. 128-138 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Contrôle non destructif
Cuir
Détection de défauts (Ingénierie)
Evaluation
Ultrasons
Wet-blue (tannage)Peau tannée au chrome (le chrome donne une couleur bleue)Index. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Animal hides are important agricultural commodities closely associated with rural economics and the well being of rural farmers in the United States. Approximately 90% of the hides produced in the United States are being exported; the remaining 10% are mostly tanned into leather. At the present time hides and leather are visually inspected and ranked for quality, usable area, and sale price. However, visual inspection is not reliable for detecting defects, which are usually hidden inside the material or under the hair in fresh hides. This manual assessment is not uniform among operators, and often leads to disputes over fair price. Development of a non-contact nondestructive method to accurately evaluate the quality of hides and leather is urgently needed. We previously reported the research results for airborne ultrasonic (AU) testing using non-contact transducers to evaluate the quality of hides and leather. We demonstrated the ability of AU to reveal defects in hides and leather that are difficult to be found during visual inspection. In this paper, we present new results on AU inspection, particularly using a statistical data/cluster analysis technique, in which leather and hide defects are depicted as color-coded amplitude maps, or “C-scans.” En ligne : https://drive.google.com/file/d/1h39H1bn18xopLwu9IZKZ4Ewnqu4VQ7R6/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=18088
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CVIII, N° 4 (04/2013) . - p. 128-138[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 14980 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Effects of level and length of supplementation on leather characteristics of yearling boer and spanish wethers / R. C. Merkel in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CVIII, N° 4 (04/2013)
[article]
Titre : Effects of level and length of supplementation on leather characteristics of yearling boer and spanish wethers Type de document : texte imprimé Auteurs : R. C. Merkel, Auteur ; Cheng-Kung Liu, Auteur ; Nicholas P. Latona, Auteur ; A. El Amma, Auteur ; A. L. Goetsch, Auteur Année de publication : 2013 Article en page(s) : p. 139-145 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Allongement (mécanique)
Allongement à la rupture
Cuirs et peaux -- Propriétés mécaniques
Cuirs et peaux de chèvres
Cuirs et peaux de moutons
Epaisseur -- Mesure
Essais dynamiques
Glutaraldéhyde
Tannage au chrome
Traction (mécanique)Index. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Thirty Boer × Spanish and 29 Spanish wethers were used in a trial to determine the effects of goat breed, supplementation level, and age on the mechanical properties of chrome-tanned and glutaraldehyde-tanned goat skin. Six Boer and five Spanish wethers were harvested at the beginning of the trial with the remaining animals assigned to four groups, having equal breed numbers, receiving either a high or low supplement amount daily. Two groups were harvested after 110 days and the remaining groups after an additional 108 days. Skins were removed by hand, split down the dorsal midline, and salted. The left half of each skin was chrome-tanned and the right half was tanned using a glutaraldehyde based tannage. Tanning goat skins using chromium resulted in stronger leather than that produced using glutaraldehyde. Increasing age led to decreased % elongation and increased leather stiffness. The effects of supplementation level were of lesser importance than tannage or age upon the strength characteristics of leather produced. Boer goat leather was thicker than Spanish goat leather, although tensile strength was unaffected by breed. Goat skins were not shaved to an equal thickness during the tanning process, perhaps leading to some of the breed differences seen, notably in % elongation and fracture energy. Therefore, further research is needed to evaluate characteristics of shaved skins. Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Animals and treatments - Harvest and tannage measures - Leather testing - Statistical analyses
- RESULTS : Feedstuffs - Live and fresh skin weight - Leather thickness - % elongation - Fracture energy - Tensile strength - Young's modulusEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1iIJDgwQvY0tbO_HB0Lisk7bM6NYH_IM7/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=18089
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CVIII, N° 4 (04/2013) . - p. 139-145[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 14980 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Special review paper : Enzymes in the leather industry / Aline Dettmer in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CVIII, N° 4 (04/2013)
[article]
Titre : Special review paper : Enzymes in the leather industry Type de document : texte imprimé Auteurs : Aline Dettmer, Auteur ; Patricia Schacker dos Anjos, Auteur Année de publication : 2013 Article en page(s) : p. 146-158 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Cuirs et peaux -- Industrie
EnzymesUne enzyme est une protéine dotée de propriétés catalytiques. Pratiquement toutes les biomolécules capables de catalyser des réactions chimiques dans les cellules sont des enzymes ; certaines biomolécules catalytiques sont cependant constituées d'ARN et sont donc distinctes des enzymes : ce sont les ribozymes.
Une enzyme agit en abaissant l'énergie d'activation d'une réaction chimique, ce qui accroît la vitesse de réaction. L'enzyme n'est pas modifiée au cours de la réaction. Les molécules initiales sont les substrats de l'enzyme, et les molécules formées à partir de ces substrats sont les produits de la réaction. Presque tous les processus métaboliques de la cellule ont besoin d'enzymes pour se dérouler à une vitesse suffisante pour maintenir la vie. Les enzymes catalysent plus de 5 000 réactions chimiques différentes2. L'ensemble des enzymes d'une cellule détermine les voies métaboliques qui peuvent avoir lieu dans cette cellule. L'étude des enzymes est appelée enzymologie.
Les enzymes permettent à des réactions de se produire des millions de fois plus vite qu'en leur absence. Un exemple extrême est l'orotidine-5'-phosphate décarboxylase, qui catalyse en quelques millisecondes une réaction qui prendrait, en son absence, plusieurs millions d'années3,4. Comme tous les catalyseurs, les enzymes ne sont pas modifiées au cours des réactions qu'elles catalysent, et ne modifient pas l'équilibre chimique entre substrats et produits. Les enzymes diffèrent en revanche de la plupart des autres types de catalyseurs par leur très grande spécificité. Cette spécificité découle de leur structure tridimensionnelle. De plus, l'activité d'une enzyme est modulée par diverses autres molécules : un inhibiteur enzymatique est une molécule qui ralentit l'activité d'une enzyme, tandis qu'un activateur de cette enzyme l'accélère ; de nombreux médicaments et poisons sont des inhibiteurs enzymatiques. Par ailleurs, l'activité d'une enzyme décroît rapidement en dehors de sa température et de son pH optimums.Index. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : The leather industry has been facing new challenges including the need to improve and optimize processes to achieve the required quality in their final articles and meet the requirements of environmental legislation. The enzymatic treatment of leather is a promising technology. Enzymes are organic substances, generally proteins, known as biocatalysts for multiplex chemical reactions. They have been explored commercially in the detergent, food, pharmaceutical, diagnostic, fine chemical and other industries. Commonly, the most promising enzyme sources are microorganisms. Several studies have reported enzyme use in different stages of leather production, describing a decrease in the use of chemicals for the depilation and liming steps, and some have also reported the complete replacement of chemicals with enzymes. Some authors use enzymes to increase the exhaustion of dyes in dye baths and to increase the effectiveness of tanning in the tanning step. The identification of a new enzyme is a long process, requiring screening for specific criteria, isolation and selection of new bacteria, and the investigation of the nutrients and conditions necessary for growth and enzyme production by the selected microorganism. Finally, issues such as pH, temperature and product inhibition of the enzyme during its application in the processing of skins/hides should be studied. Note de contenu : - BIOTECHNOLOGY
- ENZYMES : Enzymes applications (proteases - Keratinases - Lipases - Amylases - Collagenases) - Isolation and screening of enzyme-producing microorganisms - Enzyme production and microbial nutrition - Enzyme kineticsEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1J2tedo06X7BmM4Rkso2_8pvNgjE7Q6A_/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=18090
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CVIII, N° 4 (04/2013) . - p. 146-158[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 14980 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible
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