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[article]
Titre : Foaming behaviour of toothpaste Type de document : texte imprimé Auteurs : Katrin Oetjen, Auteur ; Frank Thomsen, Auteur ; Thomas Willers, Auteur Année de publication : 2016 Article en page(s) : p. 48-50 Langues : Anglais (eng) Catégories : Dentifrices
Moussants
Mousse (chimie) -- AnalyseIndex. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : The toothpaste types Diamond Attraction, Fire Freeze and Deep Action from the Unilever brand range Closeup were test¬ed with the Dynamic Foam Analyzer — DFA100 and its Foam Structure Module — FSM. The tests focused on the volume of foam and the number of bubbles formed, as these two foam properties are of particular importance for dental are.
The good reproducibility of the results indicates that differences in the foaming behaviour of the sample toothpastes can be shown clearly using this method of rneasurement. According to the results, the type Deep Action with CAPB as its foaming agent (as opposed to SDS in the other two types) forms the largest volume of foam with small bubbles and has a relatively long period of stability.
Such a test result does not at first allow any comparison of the quality of the samples, because the largest foam volume is not necessarily the criterion for assessing the optimum product. It can, however, be correlated with the test results of recipes that were judged to be successful by test subjects. The measuring methods presented here can therefore be used in this way to provide objective parameters to optimise new products and significantly reduce the number of test group studies that would normally be necessary. ln addition, such
foam analyses are well suited to routine quality control during production.
We would like to thank Hindustan Unilever Limited for permitting us to publish the measuring results within the framework of this application report.Note de contenu : - COMPARATIVE ANALYSES OF THE FOAMIBILITY AND FOAM STRUCTURE OF DENTAL CARE PRODUCTS
- Background
- EXPERIMENTAL PART : Samples and their preparation - Measuring method and parameters
- RESULTS : Foamibility - Foam decay - Number of bubbles - Reproducibility
- TABLES : 1. Toothpaste samples tested
- FIGURES : 1. Diagram showing foam height measurement with the dynamic foam analyzer - DFA100 - 2. View of the camera on the foam-wetted prism of the FSM foam structure module - 3. Development of the total height over time for the three types of toothpaste, with one repeat measurement per type - 4. Development of the number of bubbles over time for the three types of toothpaste, with one repeat measurement per typeEn ligne : https://drive.google.com/file/d/16xjQvQVn2cZ_KRBbmPSmrXyYhg2O406H/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=27863
in SOFW JOURNAL > Vol. 142, N° 11 (11/2016) . - p. 48-50[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 18449 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible A new approach to deliver sensory benefits to toothpaste / Ann Druffner in SOFW JOURNAL, Vol. 147, N° 1-2 (01-02/2021)
[article]
Titre : A new approach to deliver sensory benefits to toothpaste Type de document : texte imprimé Auteurs : Ann Druffner, Auteur ; Surya Kamin, Auteur Année de publication : 2021 Article en page(s) : p. 34-37 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Biopolymères
Bouche -- Soins et hygiène
Cocamidopropyl bétaine
Dentifrices
Dodécyl sulfate de sodiumLe laurylsulfate de sodium (LSS) ou dodécylsulfate de sodium (SDS) est un détergent et tensioactif ionique fort, couramment utilisé en biochimie et biologie moléculaire.
C'est un composé à ne pas confondre avec le laureth sulfate de sodium.
La concentration micellaire critique du SDS varie de 0,007 à 0,01 mol/L dans l'eau à 25°C.
Le dodécylsulfate de sodium (en anglais, Sodium Dodecyl Sulfate ou SDS ou/ NaDS), de formule C12H25NaO4S, aussi connu sous le nom de laurylsulfate de sodium (en anglais, sodium lauryl sulfate ou SLS), est un tensioactif ionique qui est utilisé dans les produits ménagers tels que les dentifrices, shampooings, mousses à raser ou encore bains moussants pour ses effets épaississants et sa capacité à créer une mousse, il est également repris comme additif alimentaire par le codex alimentarius (E487).
La molécule est composée d’une chaîne de 12 atomes de carbone, rattachée à un groupement sulfate conférant à la molécule les propriétés amphiphiles requises pour un détergent. Le SDS est préparé par sulfonation du dodécanol (alcool de lauryl, C12H25OH), suivie par une neutralisation par du carbonate de sodium. Le SDS est utilisé aussi bien dans les procédés industriels que pour les produits cosmétiques destinés au grand public.
Formulation (Génie chimique)
Hydroxypropyl méthylcellulose
Mousse (chimie)
Mousse (chimie) -- Analyse
Produits d'hygiène bucco-dentaire
SurfactantsIndex. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : Foam is an important consideration in the development of toothpaste formulations. Although toothpastes are increasingly formulated to deliver a range of oral health benefits, foam remains an important attribute for consumer acceptability. Foam properties like speed, quantity, quality and longevity are key signal and sensory attributes for many personal care and hygiene cleansing products, including toothpaste. In general, consumers perceive foam as an indication that the product is perform-ing. It is well accepted that surfactants provide foam to toothpaste.
In this study, the foam characteristics of model aqueous toothpastes using sodium lauryl sulfate (SLS) and cocamidopropyl betaine (CAPB) were measured using a Kruss dynamic foam analyzer. Toothpaste foam properties and foam structure were continuously monitored through video image analysis. It was shown that the method can differentiate between the foam of the different toothpaste formulations and the measurements correlate with consumer perception. In additional studies, the impact of a nature-derived polymer, from sustainably sourced cellulose, on toothpaste foam quality was evaluated. The results show the polymer can modify the foam to provide more luxurious and creamy foam to afford consumers with enhanced sensory experience.Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Nature-derived polymeric surfactants foam enhancement
- Fig. 1 : Hydroxypropyl methylcellulose exhibits surface activity
- Fig. 2 : Foam structure of SLS containing toothpaste with HPMC shows more bubbles indicating a creamier foam compared to control
- Fig. 3 : Foam structure of CAPB containing toothpaste with HPMC (right) shows improved quality foam
- Fig. 4 : The SLS containing toothpaste with HPMC shows a decay profile with increased bubble count maintained during the test period compared to the control
- Fig. 5 : Consumer evaluation of foam volume of SLS containing toothpastes with and without HPMC
- Tableau 1 : Properties of BenecelTM E4M HPMC
- Tableau 2 : Multi-benefit toothpaste containing SLS
- Tableau 3 : Anti-sensitivity, anti-cavity toothpaste containing CAPBEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1SF6QyJERYb9X1-ukLMx5QsugRBL9AYyJ/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=35147
in SOFW JOURNAL > Vol. 147, N° 1-2 (01-02/2021) . - p. 34-37[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 22543 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Rheology and foaming of long-chain branched ethylene-tetrafluoroethylene copolymer and its blends / E. Nishi in INTERNATIONAL POLYMER PROCESSING, Vol. XXXIII, N° 2 (05/2018)
[article]
Titre : Rheology and foaming of long-chain branched ethylene-tetrafluoroethylene copolymer and its blends Type de document : texte imprimé Auteurs : E. Nishi, Auteur ; T. Satou, Auteur ; S. K. Sukumaran, Auteur ; T. Katou, Auteur ; Masataka Sugimoto, Auteur ; K. Koyama, Auteur Année de publication : 2018 Article en page(s) : p. 217-225 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Copolymère éthylène tétrafluoroéthylène
Etat fondu (matériaux)
Moussage (chimie)
Mousse (chimie) -- Analyse
Mousses plastiques
Polyaddition
Polymères ramifiés
RhéologieIndex. décimale : 668.4 Plastiques, vinyles Résumé : The long-chain branched ethylene-tetrafluoroethylene copolymer (B-ETFE) was synthesized by radical polymerization using ethylene, tetrafluoroethylene, termonomer, and a very small amount of divinyl monomer. We studied melt rheology under shear and elongational flow, and foamability for B-ETFE, comparing with conventional linear ETFE. Addition of a small amount of the divinyl monomer had a considerable impact on the melt rheology of ETFE and its blends. The observed non-linear elongational behavior and emergence of long relaxation time components can be explained by long-chain branching in the modified ETFE. B-ETFE and its blends showed excellent foaming processability: uniform and smaller cell sizes and much higher cell number densities than those of linear ETFE. To the best of our knowledge, this is the first report of the enhancement of the melt rheology of ETFE from the viewpoint of modification of its molecular architecture. Note de contenu : - EXPERIMENTAL : Materials and sample preparation - Uniaxial elongational measuremements - Batch foaming - Foam analysis
- RESULTS AND DISCUSSION : Dynamic viscoelasticity - Uniaxial elongational viscosity - Strain hardening degree (SH) - Mooney-Rivlin model - Batch foaming of modified ETFEDOI : 10.3139/217.3468 En ligne : https://drive.google.com/file/d/1_dZlA4qpBhE0bKApnxOyFiTAGcEmEm-0/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=30570
in INTERNATIONAL POLYMER PROCESSING > Vol. XXXIII, N° 2 (05/2018) . - p. 217-225[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 19873 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible The influence of natural gelling agents on the foaming behaviour and foam structure in surfactant systems / Gina marin Velasquez in SOFW JOURNAL, Vol. 146, N° 1-2 (01-02/2020)
[article]
Titre : The influence of natural gelling agents on the foaming behaviour and foam structure in surfactant systems Type de document : texte imprimé Auteurs : Gina marin Velasquez, Auteur ; martin Neubauer, Auteur ; Thomas Willers, Auteur ; Volkmar Vill, Auteur Année de publication : 2020 Article en page(s) : p. 20-25 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Biopolymères
Emulsions -- Stabilité
Epaississants
Gélifiants
Gomme de guarLa gomme de guar est extraite de la graine de la légumineuse Cyamopsis tetragonoloba, où elle sert de réserve d'aliments et d'eau.
La gomme de guar est composée principalement de galactomannane, une fibre végétale soluble et acalorique. Le galactomannane est un polymère linéaire composé d'une chaine de monomères de mannose ((1,4)-beta-D-mannopyranose) auxquelles sont ramifiés par un pont 1-6 une unité de galactose. Le ratio entre le mannose et le galactose est de 2 pour 1, ainsi en moyenne une unité de galactose est ramifié tous les deux mannose sur la chaine. Par comparaison, il est de 4 pour 1 pour la gomme de caroube et 3 pour 1 pour la gomme tara.
La gomme de guar est un additif alimentaire (E4124) largement utilisé dans l'industrie agro-alimentaire. Elle permet notamment d'alléger certaines préparations en remplaçant le rôle de l'amidon, de sucres ou de matières grasses. La gomme de guar est utilisée comme épaississant, stabilisant et émulsifiant dans les aliments grâce à sa texture uniforme et ses propriétés pour former des gels. Elle peut être utilisée dans les sauces, soupes, crèmes glacées et sorbets, produits de boulangerie et de pâtisserie, poudres, etc.
Gomme de xanthaneLa gomme xanthane est un polyoside obtenu à partir de l'action d'une bactérie, la Xanthomonas campestris. Elle est soluble à froid et est utilisée comme additif alimentaire sous le code E415 pour ses propriétés épaississantes et gélifiantes afin de modifier la consistance des aliments.
Le xanthane est l'un des exopolysaccharides excrétés par divers microorganismes du sol (bactéries notamment). Il joue un rôle important, à l'échelle moléculaire, dans la formation et la conservation des sols3, tout comme le dextrane, le rhamsane ou les succinoglycanes.
Ingrédients cosmétiques
Mousse (chimie) -- Analyse
Stabilisants (chimie)
SurfactantsIndex. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : The use of microplastics in cosmetic surfactant formulations represents an increasing ecological problem. As a natural alternative the polymers examined in this work, guar gum, cationic guar gum and xanthan gum can be used as thickening agent or as stabiliser of emulsions. The rheology changed by the polymer-based gelling agent also influences the foam properties as well as the stability of the product. This is why the compatibility of several natural polymers were analysed with two different surfactant systems (anionic non-ionic surfactant system and amphoteric non-ionic surfactant system) for the specific application parameters such as the foaming behaviour, the foam stability and the foam structure and its aging. The influence of electrolytes was also analysed on the example of sodium chloride (NaCI) and then compared with the foam properties of the polymer-based gelling agent. The foam analytics was carried out using the Dynamic Foam Analyzer DFA100 (KRÃœSS GmbH). In doing so, the recently released Foam Flash Method is presented and used, a method that is particularly good for the analysis of the foaming behaviour of strongly foaming surfactant solutions.
The addition of the polymer-based gelling agent to the surfactant systems had a substantial improvement to the foam formation and the foam stability, and significant influence on the foam structure. The strongest effects were shown by xanthan gum. It is also shown that the influence of individual gelling agent on the foaming behaviour depends strongly on the characteristics of the surfactant system.Note de contenu : - INTRODUCTION : Foam in surfactant solutions
- MATERIALS AND METHODS : Foaming behaviour - Foam stability and structure
- RESULTS AND DISCUSSION : Foam stability and structure
- Fig. 1 : Schematic structure of the ideal foam structure. Polyhedral foam structure, planar liquid lamella and plateau border according to Joseph Plateau
- Fig. 2 : Foaming behaviour using the KRÃœSS Foam Flash method. The liquid foam boundary is represented in red and the foam / air boundary in green. The detected total height at the end of each stirring cycle is represented in yellow
- Fig. 3 : Representation of the foaming properties depending on the time in a Foam Flash measurement. Left: anionic non-ionic surfactant system. Right: amphoteric non-ionic surfactant system. Black curve: without gelling agent, red curve: with 0.5% NaCl, blue curve: with 0.5% xanthan gum, yellow curve: with 0.5% guar gum, green curve: with 0.5% cationic guar gum
- Fig. 4 : Representation of the foam structure and the foam stability after foaming. Top: bubble density depending on the time. Bottom: foam decay depending on the time. Left : anionic non-ionic surfactant system. Right : amphoteric non-ionic surfactant system. Black curve: without gelling agent, red curve : with 0.5% NaCl, light blue curve : with 0.5% xanthan gum, dark blue curve: with 1.0% xanthan gum, yellow curve: with 0.5% guar gum, brown curve: with 1.0% guar gum, bright green curve : with 0.5% cationic guar gum, dark green curve: with 1.0% cationic guar gum
- Fig. 5 : Changing of the foam structure within 300 seconds. Top : anionic/non-ionic surfactant system. Bottom : amphoteric non-ionic surfactant system. A : without gelling
agent, B : with 0.5% NaCl, C: with 0.5% xanthan gum, D: with 0.5% guar gum or cationic guar gum
- Fig. 6 : Representation of the bubble area. Left : anionic non-ionic surfactant system. Right : amphoteric non-ionic surfactant system. Black curve : without gelling agent, red curve : with 0.5% NaCl, light blue curve: with 0.5% xanthan gum, dark blue curve: with 1.0% xanthan gum, yellow curve: with 0.5% guar gum, brown curve : with 1.0% guar gum, bright green curve : with 0.5% cationic guar gum, dark green curve: with 1.0% cationic guar gumEn ligne : https://drive.google.com/file/d/10LdUq5iYi_m__kC08tnNzfXNkkHbTNer/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=33755
in SOFW JOURNAL > Vol. 146, N° 1-2 (01-02/2020) . - p. 20-25[article]Réservation
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