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Antioxidant effects of phenolic compounds on unsaturated lipids preventing the oxidation of chrome(III) / Yu Congzheng in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 94, N° 1 (01-02/2010)
[article]
Titre : Antioxidant effects of phenolic compounds on unsaturated lipids preventing the oxidation of chrome(III) Type de document : texte imprimé Auteurs : Yu Congzheng, Auteur ; Yang Mingyang ; Ma Xingyuan ; Wang Rui, Auteur Année de publication : 2010 Article en page(s) : p. 33-38 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Tags : Composés phénoliques Hydroxybenzène Hydroquinone Polyhydroxy phénol Effets antioxydants Chrome(III) Lipides insaturés Acide oléique gallique pyrogallique-oléique Index. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : It is known that the oxidation of Cr(III) into Cr(VI) in leather is caused by the oxidation process of unsaturated oil. Breaking down the oxidation of unsaturated oil with hydroxybenzene [phenol] so as to prevent Cr(III) from oxidizing into Cr(VI) has been investigated.
In our previous work PVC sponge was used as a reactant carrier, taking advantage of the sponge's porous character similarly to that of leather. The oleic acid, chrome liquid and various phenols such as pyrocatechin, hydroquinone, gallic acid and pyrogallic-oleic acid were absorbed on to the sponge and then placed in a container at constant temperature and humidity to oxidize. The iodine value, peroxide value of oils and the contents of chrome(VI) were determined at regular intervals. The structural changes of oleic acid were analysed by IR.
The results showed that phenolic compounds had an inhibitory effect on the oxidation of oleic acid and so as to influence the oxidation of Cr(III) into Cr(VI) ; the greater the hydroxyl number of the single ring polyhydroxy phenol, the stronger the inhibitory effect on alpha-H oxidation, and the less formation of Cr(VI). When the hydroxyl numbers of the single ring polyhydroxy phenols were the same, the o-hydroxy phenol had stronger inhibition than p-hydroxy phenol ; meanwhile the structure change of olein acid indicated that Cr(VI) formation was mainly caused by hydroxyl radicals from a series of radical reactions derived from alpha-H autoxidation of oleic acid.En ligne : https://drive.google.com/file/d/1bYQvt56QHJMnuJOCuXGTdGF1c1LCg9uG/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=8309
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 94, N° 1 (01-02/2010) . - p. 33-38[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 011957 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Exploring the oxidation of chromium(III) to chromium(VI) by unsaturated lipids in leather / Yu Congzheng in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 91, N° 3 (05-06/2007)
[article]
Titre : Exploring the oxidation of chromium(III) to chromium(VI) by unsaturated lipids in leather Type de document : texte imprimé Auteurs : Yu Congzheng, Auteur ; Ma Xingyuan, Auteur ; Liu Pengjie, Auteur ; Sun Genxing, Auteur ; Qian Yiping, Auteur Année de publication : 2007 Article en page(s) : p. 116-122 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Chrome hexavalent
Chrome trivalent -- Oxydation
Composés insaturés
Cuirs et peaux -- Analyse
Huile d'arachide
Lipides
Oléique, AcideL'acide oléique vient du latin oleum et veut dire huile. C'est le plus abondant des acides gras monoinsaturés à chaîne longue dans notre organisme. Sa formule chimique brute est C18H34O2 (ou CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH). Son nom IUPAC est acide cis-9-octadécénoïque, et son nom court de lipide est 18:1 cis-9. La forme saturée de cet acide est l'acide stéarique.
On le symbolise par les nombres 18:1 pour indiquer qu'il possède 18 atomes de carbone et une liaison éthylénique. Pour indiquer la position de la double liaison, on préfère indiquer le nombre de carbones entre le dernier carbone (n° 18) et le carbone où commence la double liaison (n° 9), d'où 18 - 9, qu'on écrit n - 9, en désignant par n le nombre de carbones de la chaîne. L'acide oléique est donc un acide gras insaturé, plus précisément monoinsaturé.
La double liaison agit sur la forme de la molécule et des triglycérides qu’elle forme avec le glycérol. Comme la molécule ne peut pas pivoter autour de C = C, la chaîne est beaucoup moins flexible que l’acide stéarique et ne peut pas former de boule. Les molécules des esters de cet acide sont beaucoup moins compactes que la tristéarine: ces sont des huiles.
À la température de notre corps c'est un liquide (huile), qui ne se solidifie qu'à 13,4 °C.Index. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : This work has broken free from the framework of the traditional leather-making process and taking a new method, has explored the influence of the double bonds of unsaturated lipids on the level of chromium(VI) in chrometanned leather. The following parameters were controlled during the experiment: temperature, humidity, time and the pH. Checking the iodine value and peroxide value of the lipids regularly and determining the structural changes by infrared, the experiment demonstrates the oxidation mechanism of chromium(III) to chromium(VI) by unsaturated lipids in chrome-tanned leather. Note de contenu : - EXPERIMENTAL PROCEDURE : Experimental process and method (the following experiments were carried out simultaneously) - Analysis and Determination
- RESULTS AND DISCUSSION : Results and discussions of different oil systems - Analysis of the oleic acid system by Fourier Transform Infrared (FTIR)
- Table 2 : Results for oleic acid system
- Table 3 : Results for peanut oil system
- Table 4 : Results for oleic acid system
- Table 5 : Cr(VI) contents in control test
- Table 6 : Results of before and after extraction on the 8th day
- Table 7 : Chromium(VI) contents of different systemsEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1D_aH5SMQVgoDUQ-BJ3YS0RXik4Ucn6GU/view?usp=share [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=39029
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 91, N° 3 (05-06/2007) . - p. 116-122[article]Exemplaires
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité aucun exemplaire Influence of chrome containing sludge on wheat crops and the soil / Yu Congzheng in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 88, N° 4 (07-08/2004)
[article]
Titre : Influence of chrome containing sludge on wheat crops and the soil Type de document : texte imprimé Auteurs : Yu Congzheng, Auteur ; Gong Taisheng, Auteur ; Zhang Chuanbo, Auteur ; Ding Shaolan, Auteur ; Ma Hongrui Ren, Auteur Année de publication : 2004 Article en page(s) : p. 156-160 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Agriculture
Boues résiduaires
Engrais
Sols -- Teneur en chromeIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : The chrome content of soil fertilized with chrome containing sludge over a long term and the content of chrome in wheat grown from this soil were determined so as to confirm the influence of chrome containing sludge fertiliser. The different states of chrome existing in the soil were separated and their levels were determined. Note de contenu :
- EXPERIMENTAL PROCEDURE : The influence of chrome containing sludge on soil - Mixed acid digestion method for chrome determination (Wet Method) : a) Dividing the existing states of chrome into four types - b) Determination of chrome states existing in soil - Influence of chrome containing sludge on wheat growing in the soil
- APPENDIX : National standards - Control Standards for pollutants in sludges for agricultural use GB 4284 - 84 - Environmental quality standard for soils GB 15618 - 1995
- Table 1 : The number of sample and conditions in detail
- Table 2 : Soil chrome content results in Yue Village for different layers
- Table 3 : Total chrome in various states. Chrome contents in the soil of Yue Village
- Table 4 : Chrome content in different parts of wheat plantEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1PoqQaMAW2Vw8RoiMix3fwBhbEKseFtWP/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=39630
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 88, N° 4 (07-08/2004) . - p. 156-160[article]Exemplaires
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité aucun exemplaire Mechanism of vegetable extracts on preventing the oxidation of chrome(III) / Ma Xingyuan in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 102, N° 6 (11-12/2018)
[article]
Titre : Mechanism of vegetable extracts on preventing the oxidation of chrome(III) Type de document : texte imprimé Auteurs : Ma Xingyuan, Auteur ; Yu Congzheng, Auteur ; Wang Rui, Auteur ; Ma Xiaopeng, Auteur Année de publication : 2018 Article en page(s) : p. 283-288 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Antioxydants
Chrome trivalent
Evaluation
Hydrolyse
Ligands
Phénoliques, AcidesUn acide-phénol (ou acide phénolique) est un composé organique possédant au moins une fonction carboxylique et un hydroxyle phénolique. La pratique courante en phytochimie consiste à réserver ce terme aux dérivés de l’acide benzoïque et de l’acide cinnamique.
Les acides hydroxybenzoïques dérivent par hydroxylation de l’acide benzoïque avec une structure de base de type C6-C1. Ces hydroxyles phénoliques OH peuvent ensuite être méthylés.
Exemples : l'acide gallique, élément constitutif des tanins hydroxylables et l'acide vanillique dont l'aldéhyde, la vanilline, est bien connue comme l'arôme naturel de vanille.
Les dérivés de l'acide cinnamique, les acides hydroxycinnamiques ont une structure de base de type C6-C3. Ils appartiennent à la grande famille des phénylpropanoïdes. Les hydroxyles phénoliques OH de ces dérivés peuvent aussi être méthylés (-O-CH3).
Exemples : l'acide paracoumarique, dont les lactones, les coumarines, sont largement distribuées dans tout le règne végétal, l'acide caféique, très large représentation chez les végétaux, souvent sous forme de l'acide chlorogénique (ester avec l'acide quinique), comme dans le grain de café, la pomme ou sous forme d'acide 1,3-dicaféylquinique (cynarine) dans l'artichaut et d'acide rosmarinique dans le romarin et le thé de Java (orthosiphon), l'acide férulique et l'acide sinapique.
Dans les plantes, ces acides-phénols sont souvent sous forme d'esters d'alcools aliphatiques ou d'esters de l'acide quinique, de l'acide rosmarinique ou de glycosides.
Tanins végétauxIndex. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : To explore the mechanism whereby hydrosable tannins and the monomers hydrolysed from hydrosable tannins in preventing Cr(III) from oxidising into Cr(VI), we selected Valonia, Tara, plus monomers including gallic acid and ellagic acid as test samples to evaluate their complexing ability, reducibility, antioxidation ability and impact on preventing Cr(III) from oxidising into Cr(VI) as well as the relationship between their abilities and impact. With total phenolic value taken as a measurement basis, we took the equivalent quantity of every material based on its total phenolic value, and tested the effect on the same amount of Cr(III) and with the Folin-phenol method to total the number of the active phenolic groups, then we inferred the binding ability from the phenolic group activity. The complexation ability was determined by measuring the decrease of the phenolic value during a given interval in a system where we mixed every material with chrome powder and found the reducibility by using the absorbency method of K3Fe(CN)6 reduction, and analysed the antioxidation ability by DPPH. These abilities are major influential elements in preventing Cr(III) from oxidising into Cr(VI). The relationship between parameters was discovered. The main results were : generally speaking, that the complexing ability of these materials, in order from great to small, is in the order : ellagic acid, Tara, Valonia and gallic acid, which accords with their abilities to prevent Cr(III) from oxidation into Cr(VI) to a large extent. The reducibility and antioxidation effect of these materials from large to small is in the order : ellagic acid>gallic acid>Tara>Valonia, and this has a positive affect on preventing Cr(III) from oxidation Cr(VI) to quite a large extent. However, the order of reducibility and antioxidation doesn't accord with the order of ability to prevent Cr(III) from oxidising into Cr(VI). Note de contenu : - EXPERIMENTAL PROCEDURE : Determination of total phenolic value of materials to provide the basis for calculation - Evaluation of complexation
- EVALUATION OF REDUCIBILITY : Evaluation of antioxidation - Procedure - Evaluation of ability to prevent Cr(III) from oxidising into Cr(VI)
- RESULTS AND DISCUSSIONS : The complexing ability of samples - The reducibility of vegetable extracts containing gallic acid and its derivatives - The antioxidation of vegetable extracts - The prevention effect of vegetable extracts to Cr(VI) oxidationEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1gTZ-l5j3dEyIXQBdOGz-rWqPNtRYhOpq/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=31312
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 102, N° 6 (11-12/2018) . - p. 283-288[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 20391 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Oxidation of Cr3+ to Cr6 by hydroxyl radicals in leather / Ling Zhang in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 94, N° 4 (07-08/2010)
[article]
Titre : Oxidation of Cr3+ to Cr6 by hydroxyl radicals in leather Type de document : texte imprimé Auteurs : Ling Zhang, Auteur ; Yu Congzheng, Auteur ; Yang Hongmin, Auteur ; Hu Qiang, Auteur Année de publication : 2010 Article en page(s) : p. 156-160 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Chrome trivalent -- Oxydation
Cuirs et peaux
HydroxylationTags : Cuir Tannage Chrome Oxydation 'Radicaux hydroxyles' 'Acide benzoïque' 'Réactif de Fenton' 'Dichromate potassium' 'Spectroscopie ultraviolette' Index. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : This study assesses the role of hydroxyl radicals (OH) on the formation of Cr6+ in leather. To avoid the complexity of composition of chemicals produced in leather fatliquors. OH produced from the oxidation of lipids in leather fatliquors was replaced by OH produced by a fenton reagent.
At room temperature, Fenton reagent was reacted with solutions of CrCl3, CrCl3-benzoic acid, chrome tanning agent and chrome tanning agent-benzoic acid, respectively. The amounts of Cr6+ was explored and the effect of adding an OH scavenger(benzoic acid) on inhibiting the formation of Cr6+ was also studied.
Using ultraviolet spectrometry, the molecular structure of benzoic acid was analysed both before and after oxidation by Fenton reagent or potassium dichromate. The oxidization of Cr3+ to Cr6° by Fenton reagent was initially explored. The results showed that the OH group can oxidize Cr3+ to Cr6+ in both systems of CrCl3 and chrome tanning agent and the OH scavenger can inhibit the production of Cr6+. When the amount of benzoic acid was 3wt.% of the chrome the Cr6+ concentration was decreased by 99.3 % in 90 minutes.En ligne : https://drive.google.com/file/d/1gNTHd8wfl8LJkh665-JpBKuDX3FPiFKq/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=9858
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 94, N° 4 (07-08/2010) . - p. 156-160[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 012384 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible The influence of relative humidity on the level of Cr(VI) in level of Cr(VI) in chrome-tanned leather / Yu Congzheng in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 89, N° 5 (09-10/2005)
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