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Studies on the use of enzymes in tanning process : Part I. High exhaust vegetable tanning / Swarna Vinodh Kanth in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CIV, N° 12 (12/2009)
[article]
Titre : Studies on the use of enzymes in tanning process : Part I. High exhaust vegetable tanning Type de document : texte imprimé Auteurs : Swarna Vinodh Kanth, Auteur ; P. Ramesh Kannan, Auteur ; N. Usharani, Auteur ; Gladstone Christopher Jayakumar, Auteur ; Arjunan Yasothai, Auteur ; B. Chandrasekaran, Auteur Année de publication : 2009 Article en page(s) : p. 405-415 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Index. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : In the present investigation, an attempt was made to design an eco-friendly vegetable tanning process without pickling process by the application of enzymes to improve the exhaustion of vegetable tannins. Such an approach has resulted in more than 97% tannin exhaustion in the case of the experimental process, an increase of 12% compared with the conventional vegetable tanning process. The tanned leathers showed an improvement in hydrothermal stability, surface color values and there is no surface deposition of tannins in the experimental leathers, although vegetable tanning was carried out at higher pH. This was substantiated through scanning electron microscopic analysis that resulted in opened up, split compact fiber structure that was well coated by tannins, indicating that the enzyme assisted tanning process did not bring about any major change or destruction on the fiber structure of the leathers. The enzyme assisted tanning process is efficient in terms of improved quality of leather and also led to reduction in total solids (TS), chlorides and COD loads. The enzyme assisted tanning system presented here appears to be a viable option for combating pollution arising from the conventional vegetable tanning system. En ligne : https://drive.google.com/file/d/1iw2VRewyhADrO0ti5LQ3pHM9NjRvXzHH/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=7430
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CIV, N° 12 (12/2009) . - p. 405-415[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 011803 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Studies on the use of enzymes in tanning process : Part II. Kinetics of vegetable tanning process / Swarna Vinodh Kanth in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CV, N° 1 (01/2010)
[article]
Titre : Studies on the use of enzymes in tanning process : Part II. Kinetics of vegetable tanning process Type de document : texte imprimé Auteurs : Swarna Vinodh Kanth, Auteur ; B. Chandrasekaran, Auteur ; S. Deepa, Auteur ; Gladstone Christopher Jayakumar, Auteur ; N. Usharani, Auteur ; P. Ramesh Kannan, Auteur Année de publication : 2010 Article en page(s) : p. 16-24 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Acacia et constituants
Cuirs et peaux
Eaux usées -- Analyse
EnzymesUne enzyme est une protéine dotée de propriétés catalytiques. Pratiquement toutes les biomolécules capables de catalyser des réactions chimiques dans les cellules sont des enzymes ; certaines biomolécules catalytiques sont cependant constituées d'ARN et sont donc distinctes des enzymes : ce sont les ribozymes.
Une enzyme agit en abaissant l'énergie d'activation d'une réaction chimique, ce qui accroît la vitesse de réaction. L'enzyme n'est pas modifiée au cours de la réaction. Les molécules initiales sont les substrats de l'enzyme, et les molécules formées à partir de ces substrats sont les produits de la réaction. Presque tous les processus métaboliques de la cellule ont besoin d'enzymes pour se dérouler à une vitesse suffisante pour maintenir la vie. Les enzymes catalysent plus de 5 000 réactions chimiques différentes2. L'ensemble des enzymes d'une cellule détermine les voies métaboliques qui peuvent avoir lieu dans cette cellule. L'étude des enzymes est appelée enzymologie.
Les enzymes permettent à des réactions de se produire des millions de fois plus vite qu'en leur absence. Un exemple extrême est l'orotidine-5'-phosphate décarboxylase, qui catalyse en quelques millisecondes une réaction qui prendrait, en son absence, plusieurs millions d'années3,4. Comme tous les catalyseurs, les enzymes ne sont pas modifiées au cours des réactions qu'elles catalysent, et ne modifient pas l'équilibre chimique entre substrats et produits. Les enzymes diffèrent en revanche de la plupart des autres types de catalyseurs par leur très grande spécificité. Cette spécificité découle de leur structure tridimensionnelle. De plus, l'activité d'une enzyme est modulée par diverses autres molécules : un inhibiteur enzymatique est une molécule qui ralentit l'activité d'une enzyme, tandis qu'un activateur de cette enzyme l'accélère ; de nombreux médicaments et poisons sont des inhibiteurs enzymatiques. Par ailleurs, l'activité d'une enzyme décroît rapidement en dehors de sa température et de son pH optimums.
Epuisement des tanins
Tannage végétalIndex. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : In the present investigation, an attempt was made to design an eco-friendly vegetable tanning process without pickling process by the application of enzymes to improve the exhaustion of vegetable tannins. Such an approach has resulted in more than 97% tannin exhaustion in the case of the experimental process, an increase of 12% compared with the conventional vegetable tanning process. The tanned leathers showed an improvement in hydrothermal stability, surface color values and there is no surface deposition of tannins in the experimental leathers, although vegetable tanning was carried out at higher pH. This was substantiated through scanning electron microscopic analysis that resulted in opened up, split compact fiber structure that was well coated by tannins, indicating that the enzyme assisted tanning process did not bring about any major change or destruction on the fiber structure of the leathers. The enzyme assisted tanning process is efficient in terms of improved quality of leather and also led to reduction in total solids (TS), chlorides and COD loads. The enzyme assisted tanning system presented here appears to be a viable option for combating pollution arising from the conventional vegetable tanning system. Note de contenu : - EXPERIMENTAL : Reagents and chemicals - Experimental trials - Control tanning process - Enzyme assisted tanning process - Analysis of exhaustion of vegetable tanning spent liquors
- RESULTS AND DISCUSSIONS : Absorption studies - Absorption kinetics of enzyme assisted vegetable tanning - Absorption rate constants of control and enzyme assisted tanned leathers - Absorption rate constant and correlation constants at different temperatures of control and enzyme assisted leather - Apparent activation energies of control and enzyme treated leathers - Relative tannin uptake of control and enzyme treated leathers
- Table 1 : Control and experimental vegetable tanning process
- Table 2 : Absorption rate constant (K) and correlation constants (r2) for wattle - vegetable tannin (fit to empirical equations) of control and enzyme pretreated leathers
- Table 3 : Absorption rate constant (K) and correlation constant (r2) for vegetable tanning withwattle at different temperatures of control and enzyme preated leathers
- Table 4 : Apparent activation energies and correlation constant (r2) of vegetable tanned control and enzyme pretreated leathersEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1mc6tNAnuJmvHfvRNOBBGoGk9rZ9UOu0C/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=8084
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CV, N° 1 (01/2010) . - p. 16-24[article]Réservation
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