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Titre : |
A novel approach towards preservation of skins |
Type de document : |
texte imprimé |
Auteurs : |
K. C. Kannan, Auteur ; Marimuthu Pradeep Kumar, Auteur ; Jonnalagadda Raghava Rao, Auteur ; Balachandran Unni Nair, Auteur |
Année de publication : |
2010 |
Article en page(s) : |
p. 360-368 |
Note générale : |
Bibliogr. |
Langues : |
Américain (ame) |
Catégories : |
Chlorure de sodium Le chlorure de sodium est un composé chimique de formule NaCl. On l'appelle plus communément sel de table ou de cuisine, ou tout simplement sel dans le langage courant. C'est le principal produit dissous dans l'eau de mer ; on l'appelle alors sel marin.
On l'obtient : dans des marais salants par évaporation de l'eau de mer, dans des mines, par extraction du sel gemme (halite) ou en le synthétisant lors de réactions à hautes températures entre du dichlore (Cl2) et du sodium métallique (Na).
Le chlorure de sodium est utilisé dans l'industrie chimique pour produire du chlore, de la soude caustique et de l’hydrogène. Cuirs et peaux -- Conservation Hydroxyproline Microscopie électronique à balayage Peaux brutes -- Trempe Polyéthylène glycol
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Index. décimale : |
675 Technologie du cuir et de la fourrure |
Résumé : |
Wet salting, the conventional method of curing is followed by most of the tanners because of its practical advantages ; employs approximately 40-50 % sodium chloride on raw material and is subsequently removed during the soaking operation. It contributes to the total solids content of the effluent, accounting for nearly 40 % of the total solids load. Hence an attempt has been made to completely replace the salt with polyethylene glycol (PEG) to address the pollution problems without compromising much of the practical advantages of salt. The molecular weight and percentage offer of PEG has been standardized base on the dehydration and rehydration profile of the preserved skin matrix. The PEG based preservation has been found to be more effective than the conventional method by the determination of hydroxyproline (HP) release in soak liquors during various time periods of storage. The fiber orientation of the crust leather has been demonstrated through scanning electron microscopy analysis. The pollutant loads of the developed preservation method using PEG was found to be 71, 34, 99, 93 % less in terms of biochemical oxygen demand (BOD), chemical oxygen demand (COD), chloride (Cl-), total dissolved solids (TDS), respectively, when compared to the conventional method of preservation. Further, the physical and organoleptic properties of the crust leathers were found to be on par with control crust leathers. Hence, the developed preservation method seems to be a techno-economically viable alternative for salt-based preservation. |
En ligne : |
https://drive.google.com/file/d/1aJYztfh89zCnJecP2tVZSVSjX1wEZwF_/view?usp=drive [...] |
Format de la ressource électronique : |
Pdf |
Permalink : |
https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=10237 |
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CV, N° 11 (11/2010) . - p. 360-368
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